fbpx

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στην τελική διατύπωση για τη νομοθεσία ορόσημο για τα κρυπτονομίσματα, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια πανευρωπαϊκή κανονιστική προσέγγιση.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται πως θα ανοίξει τον δρόμο για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ώστε να υιοθετηθούν μαζικά και να αποτελέσουν μέρος του παγκόσμιο χρηματοοικονομικού συστήματος.

Το πλήρες νομικό κείμενο του Κανονισμού Αγορών σε Περιουσιακά Στοιχεία Κρυπτονομισμάτων (MiCA) εγκρίθηκε σε συνεδρίαση των πρεσβευτών της ΕΕ την περασμένη Τετάρτη, σύμφωνα με επιστολή της προέδρου της επιτροπής Edita Hrdá.

Στην επιστολή που απηύθυνε στην πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Irene Tingali, η Hrdá είπε ότι η συνεργασία μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου θα πρέπει να επιτρέψει την έγκριση του κανονισμού σε πρώτη ανάγνωση στο Κοινοβούλιο.

Ο κανονισμός, στην τρέχουσα μορφή του, θα απαιτεί από οποιονδήποτε επιδιώκει να εκδώσει κρυπτονομίσματα να δημοσιεύσει μια «λευκή βίβλο περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων» που θα περιέχει πληροφορίες για το έργο τους.

Η κάλυψη των stablecoin

Οι εκδότες stablecoin, εν τω μεταξύ, θα υπόκεινται σε συγκεκριμένες κεφαλαιακές απαιτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι τα έργα θα πρέπει να διατηρούν αποθέματα σε κρατικά νομίσματα για την υποστήριξη της αξίας των νομισμάτων τους, σε ένα ποσό ανάλογο με το ποσό που έχει εκδοθεί. Επιπλέον, οι τοπικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν αυτό το ποσό των απαιτούμενων κεφαλαίων, εάν κρίνουν ότι το ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο είναι επικίνδυνο.

Πάμε για το 2024

Το νομικό κείμενο θα μεταφερθεί τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου, με την επιφύλαξη έγκρισης, πιθανότατα θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αρχές του επόμενου έτους, με τους κανόνες να τίθενται σε ισχύ το 2024.

Η θέση της EUCI

Οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων χαιρέτησαν τα νέα, αλλά είπαν ότι η νομοθεσία δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει αρκετά βασικά σημεία, συμπεριλαμβανομένων των μη ανταλλάξιμων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (NFT) και του μέλλοντος της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi).

«Αυτό σηματοδοτεί το τέλος μιας έντονης αλλά απαραίτητης συζήτησης μεταξύ των συννομοθετών της ΕΕ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη για περισσότερα από δύο χρόνια», ανέφερε σε δήλωση η European Crypto Initiative (EUCI), που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Η ομάδα επεσήμανε ότι η μεγάλη εστίαση στα stablecoin έρχεται ως απάντηση στο έργο Diem (πρώην Libra) του Facebook και ότι βάση αυτού οι νομοθέτες είχαν υιοθετήσει μια «πολύ αμυντική» προσέγγιση.

Η EUCI πρόσθεσε ότι τα NFT εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της MiCA, δημιουργώντας αβεβαιότητα στο κατά πόσο οι ρυθμιστικές αρχές σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα χρησιμοποιούν διαφορετικές ερμηνείες αυτών των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Τα έργα DeFi, επίσης, δεν θα επηρεαστούν από τον κανονισμό, αλλά η EUCI εξέφρασε την άπιψη ότι αυτά δεν ορίστηκαν σωστά στο τελικό κείμενο.

Θετικός ο αντίκτυπος

Παρά αυτές τις επικρίσεις, η συνιδρύτρια του EUCI, Marina Markezic, δήλωσε αισιόδοξη για τον αντίκτυπο που θα έχει το MiCA στον κλάδο:

«Δημιουργεί ένα ολοκαίνουργιο σύνολο κανόνων για τα έργα κρυπτονομισμάτων — αυτούς που θα αλλάξουν την τρέχουσα θέση των κρυπτονομισμάτων ως «αουτσάιντερ» και θα την καταστήσουν πλήρη συμμετέχοντα στον χώρο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών», είπε και πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι ο κλάδος πρέπει να παραμείνει σε θέση να καινοτομεί χωρίς αδικαιολόγητα βάρη».

Η ΕΕ θα συζητήσει τους κανόνες κρυπτονομισμάτων με τις ΗΠΑ

Η Mairead McGuinness, η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, δήλωσε ότι η ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων θα είναι στην κορυφή της ατζέντας στις συζητήσεις με αξιωματούχους των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Bloomberg, είπε ότι η ΕΕ επιδιώκει να ανταλλάξει απόψεις και εμπειρίες με τις ΗΠΑ στις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα:

«Είμαι σίγουρη ότι θέλουν να ακούσουν τι κάναμε, πώς πήγε, ποια ήταν τα προβλήματα. Θα ήμουν πολύ χαρούμενη να μοιραστώ την εμπειρία μας αλλά και να ακούσω τι σχεδιάζουν να κάνουν στις ΗΠΑ».

Η McGuinness νωρίτερα φέτος ζήτησε μια παγκόσμια συμφωνία όσο αφορά τους κανονισμούς στα κρυπτονομίσματα, σε ένα άρθρο για τον πολιτικό ιστότοπο των ΗΠΑ «The Hill»:

«Πιστεύω ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ μπορούν από κοινού να οδηγήσουν σε μια κοινή διεθνή προσέγγιση για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων», έγραψε τότε.

Διαβάστε ακόμη: Τι αναφέρει για τα NFTs το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Write A Comment

Θα ήθελες να λαμβάνεις ενημερώσεις για τα stocks & crypto νέα της ημέρας; ΝΑΙ! Όχι