fbpx

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Warren Buffett, επισκέπτεται την Ιαπωνία για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία και οι σκέψεις του είναι στις μεγάλες —και αυξανόμενες— επενδύσεις του στη χώρα της Ανατολικής Ασίας.

Τον Αύγουστο του 2020, ο παγκόσμιος όμιλος δραστηριοτήτων του Buffett, Berkshire Hathaway, αποκάλυψε ότι είχε αποκτήσει λίγο περισσότερο από το 5% των πέντε κορυφαίων εμπορικών οίκων της χώρας: Itochu, Mitsubishi Corp., Mitsui & Co., Sumitomo Corp. και Marubeni.

Μέχρι τον Νοέμβριο του 2022, η Berkshire Hathaway είχε αυξήσει ξανά το μερίδιο της κατά περίπου 1% σε κάθε μία από τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με το Reuters. Μια κατάθεση έδειξε ότι ο οίκος κατέχει πλέον το 6,59% στη Mitsubishi Corp, το 6,62% στη Mitsui & Co. Ltd., το 6,21% στην Itochu Corp., το 6,75% στην Marubeni Corp. και το 6,57% στη Sumitomo Corp.

Φαίνεται ότι ο Μπάφετ θέλει να αυξήσει ξανά αυτά τα μερίδια, λέγοντας στην Nikkei Asia στο Τόκιο ότι είναι «πραγματικά περήφανος» για τις επενδύσεις, οι οποίες αποτιμώνται σε περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μαζί τους για το μεγάλο ταξίδι

Ο Μπάφετ, του οποίου η περιουσία έχει αξία 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, άσκησε επίσης πίεση στις εταιρείες να έρθουν πρώτα σε αυτόν για οποιαδήποτε πρόσθετη υποστήριξη:

«Θα μας άρεσε αν κάποιος από τους πέντε ερχόταν ποτέ σε εμάς και έλεγε: Σκεφτόμαστε να κάνουμε κάτι πολύ μεγάλο ή πρόκειται να αγοράσουμε κάτι και θα θέλαμε έναν συνεργάτη ή οτιδήποτε άλλο».

Οι ιαπωνικοί εμπορικοί οίκοι, που είναι και οι ίδιοι επενδυτικές εταιρείες όπως η Berkshire, έχουν ποικίλα χαρτοφυλάκια που κυμαίνονται από υγειονομική περίθαλψη μέχρι ορυκτά και τρόφιμα – προφανώς ένας από τους λόγους που τράβηξαν το μάτι του μέγα-επενδυτή.

Η Berkshire έχει ένα παρόμοιο ευρύ χαρτοφυλάκιο: οι κορυφαίες μετοχές της περιλαμβάνουν την Apple, την Bank of America, τη Chevron, την Coca-Cola και την American Express.

Περαιτέρω ενδιαφέρον στην Ιαπωνία

Ο Μπάφετ είναι εδώ και καιρό υποστηρικτής των διεθνών επενδύσεων, αλλά αποκάλυψε στη συνέντευξη του Nikkei ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις μπορεί να τον παρεμποδίσουν.

Είπε ότι τέτοιες εντάσεις ήταν ένας παράγοντας για την αποστασιοποίηση της Berkshire Hathaway από την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., αφού αγόρασε μετοχές άνω των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής chip στον κόσμο μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2022.

Μέχρι το τέλος του 2022, είχε μειώσει τις συμμετοχές του κατά 85% – στα 617 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Μπάφετ περιέγραψε την επιχείρηση ως καλά διαχειριζόμενη, προσθέτοντας ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις ήταν ένα «σκεύασμα» στην μείωση των μετοχών του, αλλά είπε ότι τελικά το δικαιολόγησε λέγοντας ότι το ταμείο του είχε καλύτερα μέρη για να ξοδέψει τα χρήματά του.

Με τους αυξανόμενους δεσμούς με την Ιαπωνία, είναι σαφές ότι ο Μπάφετ δεν θα εγκαταλείψει τη συνήθειά του να ξοδεύει στο εξωτερικό. Η ετήσια επιστολή του για το 2019 για την Berkshire Hathaway κατέστησε ξεκάθαρη την άποψή του: «Είναι πέρα από αλαζονεία για τις αμερικανικές επιχειρήσεις ή ιδιώτες να καυχιούνται ότι «το έχουν κάνει μόνοι τους». Οι Αμερικανοί θα είναι και πιο ευημερούν και πιο ασφαλείς εάν όλα τα έθνη ευδοκιμήσουν. Στην Berkshire, ελπίζουμε να επενδύσουμε σημαντικά ποσά πέρα από τα σύνορα».

Write A Comment

Θα ήθελες να λαμβάνεις ενημερώσεις για τα stocks & crypto νέα της ημέρας; ΝΑΙ! Όχι