fbpx

Ο Stanley Druckenmiller, επενδυτής αντισταθμιστικών αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου, επεσήμανε ότι το τρέχον αδιέξοδο σχετικά με το χρέος των ΗΠΑ επισκιάζεται από τους κινδύνους των ανεξέλεγκτων μελλοντικών κρατικών δαπανών.

«Η δημοσιονομική απερισκεψία της τελευταίας δεκαετίας ήταν σαν να βλέπεις μια ταινία τρόμου να εκτυλίσσεται», είπε ο Druckenmiller σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, Marshall School of Business.

Μετά τη δήλωση αυτή ο Druckenmiller επανήλθε μέσω email, στο οποίο εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα πρέπει να εστιάζει στο ανώτατο όριο του χρέους, αλλά στο μελλοντικό δημοσιονομικό ζήτημα. Μάλιστα, χαρακτήρισε τη λογική της κυβέρνησης σαν να κάθεσαι στην παραλία στη Σάντα Μόνικα και να ανησυχείς για το αν ένα κύμα 30 ποδιών θα βλάψει την προβλήτα, όταν ξέρεις ότι υπάρχει ένα τσουνάμι 200 ποδιών μόλις 10 μίλια μακριά.

Σύγκριση προ δεκαετίας

Τα τωρινά σχόλια του Druckenmiller είναι παρόμοια με εκείνα που έκανε πριν από μια δεκαετία, κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας σε 14 πανεπιστημιουπόλεις, όταν ενθάρρυνε τους φοιτητές να δώσουν προσοχή στα αυξανόμενα ομοσπονδιακά ελλείμματα, που πίστευε ότι θα μπορούσαν να χρεοκοπήσουν τις μελλοντικές γενιές. «Η κατάσταση σήμερα μοιάζει πολύ χειρότερη από ό,τι φανταζόμουν πριν από 10 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

«Το μεγάλο ζήτημα είναι τα δικαιώματα όπως η Κοινωνική Ασφάλιση και η Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για τα οποία εάν δεν προκύψουν περικοπές σήμερα, θα πρέπει να αποκοπούν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στο μέλλον», είπε ο Druckenmiller.

Στην ομιλία του, εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τα σχέδια της κυβέρνησης Μπάιντεν σχετικά με το πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει τις πιθανές ελλείψεις στον προϋπολογισμό, καθώς και την αδυναμία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος να περιορίσει τις δημοσιονομικές δαπάνες.

Περισσότερα από 200 τρισεκατομμύρια

«Οι δαπάνες για τους ηλικιωμένους θα φτάσουν το 100% των ομοσπονδιακών φορολογικών εσόδων μέχρι το 2040, με βάση τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου», ανέφερε ο επενδυτής, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για τους τόκους. «Επιπλέον, το τρέχον φορτίο χρέους των ΗΠΑ, των 31 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν λαμβάνει υπόψη τις μελλοντικές πληρωμές δικαιωμάτων. Υπολογίζοντας την παρούσα αξία αυτού του βάρους, το φορτίο χρέους είναι περισσότερο από 200 τρισεκατομμύρια δολάρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι πολιτικές του «εύκολου χρήματος»

Ο Druckenmiller αμφισβήτησε και τις ενέργειες της Federal Reserve, λέγοντας ότι οι πολιτικές «εύκολου χρήματος» του οργανισμού τις τελευταίες δεκαετίες, δημιούργησαν προβλήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, την κυβέρνηση και τις τράπεζες.

«Δυστυχώς, διατηρώντας ακόμη ένα μεγάλο ποσό κρατικού χρέους, η Fed συνεχίζει να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να βοηθήσει στα δημοσιονομικά μας προβλήματα», συμπλήρωσε.

Αμφισβητεί τη συνέπεια της Fed

Ενώ η αύξηση των επιτοκίων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες έκρινε ο επενδυτής πως ήταν μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση στην προσπάθεια για να διορθώσει το μεγαλύτερο λάθος στην ιστορία της Fed, αμφισβήτησε την αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας για να παραμείνει πιστή στην πολιτική της.

«Στα πρώτα σημάδια προβλήματος, η Fed τον περασμένο μήνα και σε μόλις τέσσερις ημέρες, ανέτρεψε το μεγαλύτερο μέρος της μικρής προόδου που είχε κάνει στη μείωση του ισολογισμού του», είπε χαρακτηριστικά.

Ένα από τα καλύτερα ρεκόρ

Ο Druckenmiller σταμάτησε να διαχειρίζεται χρήματα για εξωτερικούς πελάτες το 2010, μετά από τρεις δεκαετίες στην επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένης μιας και πλέον δεκαετίας ως επικεφαλής στρατηγικής ανάπτυξης για τον δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος. Από το 1986 έως το 2010 είχε μέσες ετήσιες αποδόσεις στο 30%, ένα από τα καλύτερα μακροπρόθεσμα ρεκόρ στον κλάδο.

Διαβάστε ακόμη: Avalanche (AVAX): Η παρουσία του στο Q1 του 2023

Write A Comment

Θα ήθελες να λαμβάνεις ενημερώσεις για τα stocks & crypto νέα της ημέρας; ΝΑΙ! Όχι