fbpx

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

TI EINAI TO BLOCKCHAIN
Το Blockchain (στα ελληνικά «αλυσίδα μπλοκ») είναι δημόσια και μη δυνάμενη να τροποποιηθεί ως προς το ιστορικό της τεχνολογία, διανεμημένη σειρά δεδομένων, ομαδοποιημένων σε χρονικά αριθμημένα «τμήματα» και «συστοιχίες» (blocks). Η πρώτη ιστορικά, εφαρμογή της τεχνολογίας πραγματοποιήθηκε στον χώρο των ψηφιακών νομισμάτων και ήταν η περίπτωση του Bitcoin. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα πλήθος επιπλέον περιοχών της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως η καταμέτρηση ψήφων, η παιδεία, η υγεία, η διαφύλαξη και διαφάνεια ιστορικών, πολιτιστικών, δημοσιονομικών και άλλων αρχείων, η πιστοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών, τα κοινωνικά δίκτυα, οι τραπεζικοί, ασφαλιστικοί, κατασκευαστικοί τομείς, η ειδησεογραφική διαφάνεια κτλ. Η τεχνολογία blockchain προκύπτει από ένα δίκτυο ανθρώπων που δημιουργούν και μοιράζονται κάτι κοινό. Το δίκτυο είναι αποκεντρωμένο και διανεμημένο ισόποσα, συνεπώς δεν υπάρχει κάποιο πρόσωπο του δικτύου που να υπερέχει έναντι κάποιου άλλου προσώπου κατ’ οποιονδήποτε τρόπο, οπότε υπάρχει απουσία προτεραιότητας (όποιου είδους).

TI EINAI TO BITCOIN
Το Bitcoin αποτελεί ένα συναινετικό δίκτυο που έχει δημιουργήσει ένα νέο σύστημα πληρωμών και ψηφιακής μορφής χρημάτων. Είναι το πρώτο αποκεντρωμένο δίκτυο πληρωμής μεταξύ ομότιμων (peer-to-peer) που λειτουργεί από τους χρήστες του, χωρίς κεντρική αρχή/διαχείριση ή μεσάζοντες.

TI EINAI TO ETHEREUM
Το Ethereum παρέχει ανοικτή πρόσβαση σε ψηφιακά χρήματα και σε υπηρεσίες σχετικές με τα δεδομένα. Είναι μια τεχνολογία χτισμένη για την κοινότητα με βασικό συστατικό το κρυπτονόμισμα ether (ETH) και χιλιάδες άλλες εφαρμογές. Δεν χρειάζεται να παρέχετε όλα τα προσωπικά σας δεδομένα για να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή Ethereum. Το Ethereum δημιουργεί την οικονομία βασισμένο στην αξία και όχι την επιτήρηση. Επιτρέπει να μεταφέρετε χρήματα ή να συνάπτετε συμφωνίες απευθείας με κάποιον άλλο, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε ενδιάμεσες εταιρείες ή άτομα. Καμία κυβέρνηση ή επιχείρηση δεν έχει τον έλεγχο επί του Ethereum.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ALTOINS
Τα «Altcoins» είναι εναλλακτικά νομίσματα, δηλαδή μια εναλλακτική λύση από το πρώτο κρυπτονόμισμα, το Bitcoin. Το πρώτο altcoin που δημιουργήθηκε μετά το Bitcoin ήταν το Namecoin (NMC) το 2011. Σήμερα υπάρχουν χιλιάδες ψηφιακά νομίσματα που χρησιμοποίησαν το λογισμικό βάσης του BTC και οι προγραμματιστές τους έχουν αλλάξει μερικές λεπτομέρειες. Υπάρχουν επίσης τα altcoins παρακλάδια του Ethereum (ETH).

ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ BITCOIN
Το Bitcoin αποτελεί την πρώτη εφαρμογή της έννοιας που ονομάζεται «κρυπτονόμισμα», η οποία περιεγράφηκε για πρώτη φορά το 1998 από τον Wei Dai στην λίστα αλληλογραφίας cypherpunks, υποστηρίζοντας την ιδέα μιας νέας μορφής χρήματος η οποία κάνει χρήση κρυπτογραφίας για να ελέγξει τη δημιουργία και τις συναλλαγές του, παρά μια κεντρική αρχή/διαχείριση. Οι πρώτες προδιαγραφές του Bitcoin και η απόδειξη της έννοιάς του δημοσιεύθηκαν το 2009 από τον Satoshi Nakamoto, ο οποίος μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστο εάν είναι υπαρκτό πρόσωπο, άτομο με ψευδώνυμο ή ομάδα ατόμων. Το λογισμικό και το πρωτόκολλο του Bitcoin εκδίδονται ανοιχτά προς όλους και οποιοσδήποτε προγραμματιστής μπορεί να επιθεωρήσει τον κώδικα ή να φτιάξει τις δικές του τροποποιημένες εκδόσεις τους.

ΠΟΙΟΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ BITCOIN
Δεν υπάρχει ιδιοκτήτης του δικτύου Bitcoin και αυτό είναι μέρος της μοναδικότητάς του. Το Bitcoin ελέγχεται από όλους τους χρήστες Bitcoin σε όλο τον κόσμο. Ενώ οι προγραμματιστές βελτιώνουν το λογισμικό, δεν μπορούν να εξαναγκάσουν καμία αλλαγή στο πρωτόκολλο Bitcoin, διότι όλοι οι χρήστες είναι ελεύθεροι να επιλέξουν την έκδοση του λογισμικού που χρησιμοποιούν. Για να διατηρηθεί η συμβατότητα, όλοι οι χρήστες πρέπει να χρησιμοποιούν το λογισμικό που υπακούει στους ίδιους κανόνες. Το Bitcoin μπορεί να λειτουργήσει σωστά μόνο με την πλήρη συναίνεση μεταξύ όλων των χρηστών. Ως εκ τούτου, όλοι οι χρήστες και οι προγραμματιστές έχουν ισχυρό κίνητρο να προστατεύουν αυτήν την γενική συναίνεση.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ BITCOIN
Το Bitcoin θεωρείται ως μια εφαρμογή κινητού τηλεφώνου ή υπολογιστή η οποία παρέχει ένα προσωπικό πορτοφόλι Bitcoin και επιτρέπει στον χρήστη να στέλνει και να λαμβάνει Bitcoins μέσω αυτού. Στο παρασκήνιο, το δίκτυο Bitcoin μοιράζεται ένα δημόσιο λογιστικό βιβλίο (ledger) που ονομάζεται «blockchain» (αλυσίδα των μπλοκ). Αυτό το βιβλίο περιέχει κάθε συναλλαγή που έχει ποτέ επεξεργαστεί από το δίκτυο, επιτρέποντας στον υπολογιστή του χρήστη να εξακριβώνει την εγκυρότητα της κάθε συναλλαγής. Η αυθεντικότητα της κάθε συναλλαγής προστατεύεται από ψηφιακές υπογραφές που αντιστοιχούν στις διευθύνσεις αποστολής, επιτρέποντας σε όλους τους χρήστες να έχουν πλήρη έλεγχο κατά την αποστολή Bitcoins από τις δικές τους διευθύνσεις Bitcoin. Επιπλέον, ο καθένας μπορεί να επεξεργαστεί συναλλαγές που χρησιμοποιούν την υπολογιστική ισχύ εξειδικευμένου λογισμικού (hardware) και να κερδίσει μια ανταμοιβή σε Bitcoins για την υπηρεσία αυτή, μια διαδικασία που ονομάζεται εξόρυξη (mining).

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ BITCOIN;
Ναι, είναι εφικτό να αγοράσει κάποιος ένα μέρος του Bitcoin. Η μικρότερη υποδιαίρεση του Bitcoin αντιστοιχεί στο ένα εκατοντάκις εκατομμυριοστό ενός μεμονωμένου Bitcoin ή 0.00000001 BTC.

ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ BITCOIN;
Υπάρχουν αρκετές επιλογές για να αγοράσει κάποιος Bitcoin. Οι δύο πιο εύκολες μέθοδοι είναι η αγορά μέσω ενός διαδικτυακού ανταλλακτηρίου (web exchange) και η αγορά μέσω Bitcoin ATM. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι χρησιμοποιώντας ένα online ανταλλακτήριο το οποίο υποστηρίζει πληρωμή μέσω πιστωτικής κάρτας και/ή τραπεζικό έμβασμα. Μπορείτε επίσης να προχωρήσετε σε αγορά Bitcoin χρησιμοποιώντας ένα ATM Bitcoin με μετρητά ή πιστωτική κάρτα και θα χρειαστεί να εισάγετε τη διεύθυνση του πορτοφολιού Bitcoin στο οποίο επιθυμείτε να λάβετε τα Bitcoins που μόλις αγοράσατε.

Θα ήθελες να λαμβάνεις ενημερώσεις για τα stocks & crypto νέα της ημέρας; ΝΑΙ! Όχι