Τρία θεωρητικά χαρτοφυλάκια μετοχών που ετοιμάσαμε για τους αναγνώστες μας

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε τρία θεωρητικά χαρτοφυλάκια μετοχών, το κάθε ένα προσαρμοσμένο σε συγκεκριμένη κατηγορία συνανθρώπων μας. Υπογραμμίζουμε πως πρόκειται για θεωρητικά χαρτοφυλάκια που δημιουργήσαμε για να παρακολουθούμε την πορεία της αγοράς, για ενημέρωση, αλλά και διασκέδαση. Υπογραμμίζουμε πως δεν έχουμε επενδύσει αυτά τα λεφτά, ούτε αυτό που διαβάζετε αποτελεί επενδυτική συμβουλή. Πιστεύουμε πως είναι ένας τρόπος για να λειτουργήσουμε υποστηρικτικά και να βοηθήσουμε όσους ενδιαφέρονται για το πεδίο των μετοχών χρηματιστηρίου να το κατανοήσουμε καλύτερα και να αποφασίσουν για το κατά πόσο θα ήθελαν ή όχι να επενδύσουν τα χρήματα που με τόσο κόπο κερδίζουν.

Το κάθε χαρτοφυλάκιο είναι διαφορετικό

Το κάθε χαρτοφυλάκιο είναι διαφορετικό αφού ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Σημαντικά στοιχεία που παίζουν ρόλο σε ένα χαρτοφυλάκιο είναι ο χρονικός ορίζοντας, η ανοχή ρίσκου, όπως επίσης και το χρηματικό ποσό.

Για παράδειγμα, το χαρτοφυλάκιο ενός 60χρονου που πλησιάζει την σύνταξη δεν θα έχει το ίδιο ρίσκο με αυτό κάποιου 25χρονου που μόλις ξεκινάει. Ο 60χρονος χρειάζεται ασφαλείς επενδύσεις αφού αν γίνει οποιοδήποτε λάθος δεν θα έχει πολλά περιθώρια ανάκαμψης. Αντίθετα, ένας 25χρονος μπορεί να ρισκάρει, να μάθει, να κερδίσει πολλά μαθήματα και ίσως και πολλά λεφτά.

Μια άλλη μεγάλη διαφορά στις επιλογές για ένα χαρτοφυλάκιο είναι και ο ενεργός ή παθητικός ρόλος που θα ήθελε να έχει ο ιδιοκτήτης του χαρτοφυλακίου. Ένας επενδυτής ο οποίος θα προτιμούσε να μην ασχολείται καθημερινά και απλώς να βλέπει τις αποδώσεις 1 φορά τον μήνα, είναι διαφορετικός από κάποιον που θέλει να ασχολείται καθημερινώς και να διαβάζει ειδήσεις και αναλύσεις.

Ένα άλλο είδος χαρτοφυλακίου, που δεν είναι γνωστό σε πολύ κόσμο, είναι αυτό με τα μερίσματα. Κάποιοι επιλέγουν να λαμβάνουν τριμηνιαία μερίσματα από τις εταιρείες που επενδύουν και με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουν ένα μηνιαίο εισόδημα. Για παράδειγμα, η Coca Cola δίνει τριμηνιαίο μέρισμα στα $1.68 ανά μετοχή. Δηλαδή, εάν κάποιος επενδύσει $10,000 στην Coca Cola, θα λαμβάνει $252.79 τον χρόνο ως μερίσματα. Εκτός αυτού, θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να πωλήσει τις μετοχές και να λάβει και περισσότερα λεφτά από όσα έβαλε αφού συνήθως η τιμή των μετοχών τέτοιων εταιρειών αυξάνεται με μια σταθερότητα περίπου 5-10% τον χρόνο.

Πιο κάτω παρουσιάζουμε τα τρία θεωρητικά χαρτοφυλάκια μετοχών χρηματιστηρίου που ετοιμάσαμε για τους αγαπητούς μας αναγνώστες:

  • S1X2 – Under30
  • S1X2 – Only10 -> Coming Soon
  • S1X2 – Passive income -> Coming Soon